Hier moet je rekening mee houden als je een nieuwe badkamer wilt

Een badkamer gaat lang mee. Gemiddeld zit een badkamer 19,5 jaar in een woning, voordat deze wordt vernieuwd. Is jouw badkamer verouderd en is het tijd voor een opfrisbeurt? Meestal komt er dan heel wat op je af. We vertellen je er in dit artikel meer over.

Budget en behoeften

Dit onderwerp plaatsen we bewust op de eerste plaats. Het vernieuwen van een badkamer kan namelijk behoorlijk in de kosten lopen. Stel allereerst het budget vast dat je beschikbaar hebt, of wat je maximaal wilt gaan lenen in geval je het geld niet direct beschikbaar hebt.

Zet ten tweede de behoeften scherp. Welke grove elementen wil je opnemen in je badkamer? Denk aan een inloopdouche, enkel of dubbel meubel, radiator en eventueel een bad. Bepaal ook welke zaken voor jou een must-have zijn en welke nice-to-haves zijn. Als je eenmaal prijzen opvraagt, kun je eventuele nice-to-haves uit het plan halen.

Het is verstandig om een aantal schetsen te maken van je gewenste inrichting.

Keuze materialen

Kies de materialen die je nodig bent. Je kunt hiervoor naar de regionale sanitair winkel gaan, of je bestelt de materialen op internet. Elementen die je in ogenschouw moet nemen zijn: tegels, toiletsets, bad, inbouwframe, kranen, douchebak, douchecabine, afvoergoot, verlichting, meubel, opslagkast, radiator of vloerverwarming en een afzuigunit. De prijzen van materialen variëren flink. Kijk goed welke materialen en merken bij jouw budget passen. Je kunt online veel informatie vinden. Denk hierbij aan sanitair winkels als Sanexo.nl

Kosten professionals

Als je twee rechterhanden hebt, kun je wellicht zelf tegels plaatsen en installeren, maar voor de meeste mensen is dit niet een haalbaar scenario. Je bent dan professionals nodig om de klus te klaren. Vraag hiervoor offertes op. Doorgaans ben je een timmerman en/of installateur nodig voor het aansluitwerk (kranen, leidingen, afvoer) en een tegelzetter om de tegels te plaatsen. Mochten jouw badkamermuren in slechte staat verkeren, dan kan het zijn dat je ook nog een stukadoor nodig hebt. Let op dat de badkamer ook gekit moet worden. Informeer vooraf wie dit gaat doen. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat iedere tegelzetter dit in zijn werk meeneemt.

Als je de huidige badkamer niet zelf kan of durft te slopen, dan kun je overwegen om dit ook aan een klusjesman over te laten. Als je wel zelf sloopt, let dan op dat je geen waterleidingen en afvoerleidingen beschadigt. Dit kan achteraf veel herstelwerk vergen met meerkosten tot gevolg!

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general